"KORVINKUULIJAN"

raportti revontuliin liittyvistä äänistä


[sivu avattu 3/2000 (ukl & jh), päivitetty viimeksi 24.2.2015 (ts)]


Lisätietoa revontulista ja revontuliin liittyvien äänien tutkimuksesta löytyy täältä.

Korvinkuulijan opas niille, jotka haluavat tietää enemmän hiljaisten äänten kuuntelusta.

Paluu projektisivulle.


HAVAINTOTIETOJA UUSISTA REVONTULIIN LIITTYVISTÄ ÄÄNISTÄ PYYDETÄÄN TOIMITTAMAAN VIRKA-AIKANA

PUHELIMITSE SODANKYLÄÄN (SGO): -> 016-619 838


TÄMÄN WWW-SIVUN KAUTTA TKK:LLE KERÄTÄÄN TIETOJA KAIKISTA REVONTULIIN LIITTYVISTÄ ÄÄNIHAVAINNOISTA


Jos olet ollut niin onnekas, että olet kuullut luonnossa revontuliin liittyviä ääniä, niin ole ystävällinen ja täytä tämä kyselylomake!

Mitä perusteellisemmin vaivaudut vastaamaan, sitä enemmän tuleva tutkimus hyötyy raportistasi! Yritä siis miettiä ja muistella havaintotilanteeseen liittyviä, kysymyksissä esitettyjen vihjeiden mukaisia (tai niistä hieman poikkeaviakin) vaihtoehtoja ja yksityiskohtia. Jos jokin kohta tuntuu ylivoimaiselta vastata, niin voit jättää sen tyhjäksi.

Jos tunnet ja tiedät jonkun muun henkilön, joka on kertonut revontuliin liittyvistä äänihavainnoistaan, niin välitä tieto tästä kyselystä myös hänelle.

Kiitos yhteistyöstä!


1. Havainnoitsijan henkilötiedot

(ehdottoman luottamukselliset, vain tutkijoiden käyttöön). Toivomme, että jokainen raportoi reilusti omalla nimellään ja jättää myös yhteystiedot meidän taholtamme myöhemmin mahdollisesti tehtävää yhteydenottoa ja jatkohaastattelua varten.

Nimi: (etunimi ja sukunimi)
Osoite:
Puhelin:
Sähköposti:
Ikä: (vuotta)
Sukupuoli: Nainen Mies (klikkaa ympyrään)

2. Havaintopaikkaa ja aikaa koskevat tiedot

Havainnon päivämäärä (päivä/kuukausi/vuosi) ja kellonaika. Esimerkiksi: 15/2/2000 14:45

Havaintopaikka (paikkakunta, kylä, mahdolliset koordinaatit).

Havaintopaikan kuvaus, ympäristöolosuhteet. (Oliko paikka aukea, oliko lähistöllä puita tai pensaita ja jos niin mitä lajia ja miten isoja, kuinka kaukana. Oliko lähistöllä rakennuksia ja jos, niin kuinka etäällä, minkä kokoisia ja mistä materiaalista tehtyjä. Havaintopaikan korkeus ympäristöön nähden: oliko paikka mäellä tai tunturissa ja jos niin miten korkealla, oliko paikka laaksossa vai maaston keskimääräisellä korkeudella. Maaperän laatu: sula maa [multaa, soraa,...] vai jäinen, kalliota, lunta, ...).

Havaintopaikkaan liittyvät ympäristöäänet. Oliko havaintopaikalla selvästi kuultavissa olevia ympäristöääniä, kuten rakennusten ilmastointilaitteiden ulina, etäämpää kantautuva musiikki tai puhe,etäämpää kantautuva liikenteen tai työkoneiden ääni, veden solinaa tai tuulen suhinoita, eläinten ääniä?

3. Havaintohetkellä vallinnut sää.

Säätila (kirkas sää, puolipilvinen, vesitihkua, lumisadetta, pakkaslumihiutaleita, ...).

Tuuliolosuhteet (tyyni, heikkoa tuulta, puuskia, tasaista tuulta, ...).

Ulkolämpötila °C

4. Revontuliin liittyvät havainnot.

Revontulien sijainti havainnoitsijaan nähden (itäpuolella, pohjoispuolella, koillisessa, ...).

Revontulien keskimääräinen korkeuskulma. (asteina horisontista lakettuna -> Esim. horisontissa: 0-10°, yläviistossa: 45°, pään yläpuolella 90°)
astetta.

Revontulien muoto ja kirkkaus (yksi tai useampi pilvimäinen muodostelma, yksi tai useampi nauhamainen, verhomainen muodostelma, säteittäinen [tähtimäinen] muodostelma, kirkkaus suhteessa kuun valoon tai tähtien valoon, näkyikö hangella revontulen aiheuttamia varjoja/revontulien värien heijasteita, ...).

Kerro revontulien väreistä ja niiden vaihtelusta

Revontulien liike (hyvin hitaassa liikkeessä, sykkivät, nopeassa ja laajassa liikkeessä, ...). Mikä oli mahdollisen liikkeen suunta tarkkailijaan nähden.

5. Äänihavainnot

Olitko yksin havaintoja tekemässä vai oliko kanssasi muita?

Havaintoja teki henkilöä, joista kuuli revontuliääniä.

Jos vain yksi tai jotkut ryhmän jäsenistä kuulivat ääniä, oliko kuulleilla keskenään ja toisaalta niillä, jotka eivät kuulleet keskenään jotain yhteistä (sama sukupuoli, yhtäläisyyksiä hiusten tai vaatetuksen suhteen (turkikset, pipot, silmälaisit,...), ikä, pituus, sijoittautuminen maastoon, yms.)?

Kuvaile ääntä: oliko ääni kohinainen, soiva, vai molempia. Mikä oli äänen sävy (humiseva, suhiseva, sihisevä, ujeltava, huriseva tai viheltävä, rutiseva, ritisevä, rätisevä, poksahteleva, ...)? Millaiseen yleisesti tunnettuun ääneen kuulemaasi ääntä voisi verrata? Miten voimakas ääni oli esim. puheeseen tai kuiskaukseen verrattuna?

Pystyitkö päättelemään jotain äänen tulosuunnasta? Tuliko se ylhäältä, revontulien suunnalta, vai tuntuiko siltä, että ääntä on joka puolella, eli se ympäröi kuulijan/kuulijat? Käännyitkö sivuttain revontuliin nähden tai selkä niihin päin ja jos, niin vaikuttiko tämä mitenkään ääneen, jos niin miten? Kokeilitko laittaa kädet korville (osin tai kokonaan sulkemaan korvakäytävät) tai ääntä keräämään korvalehtien jatkeeksi, jos kokeilit niin muuttuiko ääni ja miten? Kokeilitko kuunnella suljetuin silmin, jos niin vaikuttiko se ääneen?

Äänen ajallinen vaihtelu. Oliko ääni tasaisen samanlaatuista vai vaihtelevaa? Jos se vaihteli niin miten? Oliko siinä rasahduksia tai poksahtelua? Sihahduksia ja suhahtelua?

Äänen ja revontulten muotojen, kirkkauden ja värien vaihtelun samankaltaisuus. Havaitsitko samanaikaisia muutoksia äänessä ja revontulissa, jos niin millaisia, mikä äänessä muuttui ja mikä taivaalla (samanaikaisesti). Olivatko vaihtelut todella samanaikaisia, vai esiintyikö niissä jokin viive, jos esiintyi, niin mitä suuruusluokkaa (sekunneissa).

6. Muita tapahtumaan liittyviä havaintoja

Oliko mukana mitään elektronisia laitteita, jos niin toimivatko ne normaalisti?
Yrititkö tallentaa näitä ääniä, jos niin millä menestyksellä?
Oliko lähistöllä eläimiä, jos niin reagoivatko ne näihin ääniin?

Muuta asiaan liittyvää! Tuntuiko tilanne pelottavalta/epätodelliselta? Mikä on oma käsityksesi sen suhteen,miten tämä ääni syntyi ja millä perustella yhdistät äänen juuri revontuliin? Tähän voit vapaasti kirjata loppukommenttisi.

Tarkista antamasi tiedot ennen lomakkeen lähettämistä!

Korjaukset ja muutokset voit tehdä ennen lähettämistä siirtämällä kursori ko. paikkaan ja jatkamalla tekstin editointia normaaliin tyyliin.

Kun olet tarkistanut tekstit niin lähetä lomake klikkaamalla tästä: .

Jos haluat tyhjentää koko lomakkeen klikkaa tästä: .

Paluu projektisivulle.


Tähän kyselylomakkeeseen liittyvät kommentit voi osoittaa: repo-raportti@acoustics.hut.fi.
Last modified: Fri Oct 10 09:44:41 2003